► Moxa therapie bij stuitligging

Als de baby in stuitligging ligt is moxatherapie een eenvoudige en veilige methode om het draaien te bevorderen of de versie in het ziekenhuis te ondersteunen.

Stuitligging en Moxa: waarom werkt het?

Moxatherapie is een onderdeel van acupunctuur. Bij deze therapie worden geen naalden gebruikt. Moxa is een gedroogd kruid (Artemisia vulgaris, Bijvoet kruid). Van de gedroogde bladeren worden moxa–staafjes gemaakt. De moxastick wordt bij de behandeling aangestoken en geeft een (voor acupunctuurpunten) ideale warmte door de stick iets boven de huid te houden.
Bij stuitligging wordt er een specifiek acupunctuurpunt gestimuleerd door middel van warmte van de moxastick. Dat punt is Blaas 67 en is gelokaliseerd aan de buitenkant van de kleine teen. Elk punt wordt dagelijks 15–20 minuten verwarmd, dit voor ongeveer 10 dagen.

Het beste is de behandeling te starten rond week 32/33 van de zwangerschap. Jonger dan 32 weken kan de baby nog gemakkelijk spontaan draaien en is de behandeling (nog) niet nodig.*


De inwerking van de moxa op dit specifieke acupunctuurpunt zorgt voor een betere doorbloeding en toename van de activiteit van het spierweefsel in de baarmoeder. Hierdoor wordt de bewegelijkheid van de baby gestimuleerd en neemt de kans op draaien toe.

Vanuit de Chinese Geneeskunde gezien is er een tekort aan Yang bij de moeder. Naarmate de bevalling dichterbij komt is er steeds meer Yang nodig voor de baby om te draaien. Het Yang wordt gestimuleerd door acupunctuurpunt Blaas 67 te verwarmen met de moxa. Daarbij heeft de blaasmeridiaan, waarop dit punt ligt, ook nog direct een relatie met de baarmoeder.

*Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat door moxa therapie de kans dat het kindje spontaan draait, vergroot wordt van 50% naar 75%.
 

► Eenmalige afspraak in de praktijk

Na een kort intakegesprek krijgt je een eerste behandeling. Daarna krijg je moxasticks en instructies mee naar huis waar je zelf de moxatherapie 10 dagen achter elkaar kunt voortzetten.
De behandeling is eenvoudig thuis zelf uit te voeren of nog handiger, door je partner. Tijdens de controle bij de verloskundige of bij de gynaecoloog wordt de positie van de baby gecontroleerd. Maar vaak is bevestiging niet eens nodig, want de moeder voelt meestal zelf heel goed aan als het kindje is gedraaid.

Heb je vragen? Bel of mail gerust. 
voornp@gmail.com
06 - 12669862

De natuur kan soms  gerust een helpend handje gebruiken."

 

Natuurlijk Gezond - Utrecht.  
Lepelaarstraat 1
3582 SK Utrecht

voornp@gmail.com

06-12.66.98.62

Natuurlijk Gezond - Utrecht is onderdeel van Praktijk Vaartsche Rijn.
www.praktijkvaartscherijn.nl

Route: ►Een moxa behandeling bij stuitligging kan je na instructie zelf toepassen.

Voor informatie: voornp@gmail.com